Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tillgänglighetsverktyg för lärare och studenter

På den här sidan får du en kort beskrivning av digitala verktyg som du och dina studenter kan använda för att göra kursmaterial mer tillgängligt.

Verktyg för dig som lärare


Ally 

Ally är ett verktyg som mäter tillgängligheten i de kursdokument som du laddar upp på Canvas och ger konkreta instruktioner för hur du kan förbättra dokumenten. Ally har integrerats i Canvas och finns alltså automatiskt på dina kurssidor. Läs mer och kom igång med Ally via guiden i Canvas. 

Canvas guide: Ally – canvas.lu.se

Tillgänglighetskontrollören i Canvas 

Canvas har en inbyggd tillgänglighetskontrollör som säger till om du till exempel behöver använda en alternativ bild eller ändra kontrast eller rubriknivåer. Det går att läsa mer om tillgänglighetskontrollören i Canvas Grundkurs.  

Grundkurs Canvas – canvas.lu.se

Mentimeter

Mentimeter är ett interaktivt presentationsverktyg som du kan använda för att variera formatet på din undervisning. Verktyget kan vara bra ur tillgänglighetssynpunkt eftersom det gör det möjligt att lösa uppgifter utan att skriva. Deltagarna är också helt anonyma via Mentimeter, vilket kan få fler att våga svara på frågor skriftligt. 

Logga in i Mentimeter – adfs.lu.se

Verktyg dina studenter kan använda

Här hittar du fyra verktyg som kan underlätta för dina studenter när de läser eller skriver. Verktygen är framtagna för personer med någon typ av funktionsnedsättning, men alla studenter vid Lunds universitet kan ha nytta av dem. 

I Canvas finns en integrerad så kallad avancerad läsare. Den kan 

  • läsa upp texten i Canvas 
  • maskinöversätta texten till andra språk 
  • visa texten i olika typsnitt, med olika bakgrundsfärger eller med ordklasser visade i olika färger. 

Avancerad läsare fungerar på sidor, på kursöversikten och i uppgiftsbeskrivningar på Canvas.

Canvas guide: avancerad läsare – canvas.lu.se 

Tortalk är en talsyntes som gör det möjligt att få elektronisk text uppläst för sig direkt i webbläsaren. Programmet kan läsa upp många typer av elektroniska dokument, till exempel word-filer, e-böcker och i vissa fall även inskannade pdf-filer. TorTalk kan också användas i Inspera om inte Safe Exam Browser är påkopplat. Det går att anpassa röst, språk och talhastighet i TorTalk. 

Programmet är gratis för alla studenter vid Lunds universitet. Läs mer om hur man laddar ner TorTalk via biblioteken vid Lunds universitet. 

TorTalk Guide – libguides.lub.lu.se

Easy Reader är ett verktyg för att söka efter, ladda ner och läsa talböcker. Med Easy Reader kan studenter 

  • spela upp texten samtidigt som de läser texten på skärmen 
  • använda digitala bokmärken
  • skräddarsy hur boken ska läsas upp
  • läsa taltidning. 

Studenter som redan har ett Legimus-konto kan få gratis tillgång till Easy Reader via Myndigheten för tillgängliga medier. Läs mer om hur du får tillgång till och använder EasyReader på Legimus webbplats.

Easy Reader – legimus.se

StavaRex och SpellRight är avancerade stavningsprogram för svenska och engelska. Programmen är speciellt framtagna för dyslektiker med svenska som förstaspråk men de är gratis att använda för alla studenter vid Lunds universitet. På bibliotekens sida kan du läsa mer om hur programmen fungerar och hur du gör för att ladda ner dem till ett ordbehandlingsprogram. 

StavaRex och SpellRight – libguides.lub.lu.se

Studenter kan använda verktyget Ally för läsa filer i alternativa format i Canvas. Ally kan omvandla dokument till exempelvis mp3 så att studenter kan lyssna på dem, e-Pub-format för att underlätta läsning på mobil eller punktskrift för studenter med nedsatt syn. Läs mer i Canvas studentguide. 

Ally i Canvas studentguide – canvas.lu.se

Foto på medarbetaren Ann-Catrin Johansson.

Kontakta oss

Har du frågor om tillgänglighet i undervisningen?

Mejla Ann-Catrin Johansson:
digital [at] education [dot] lu [dot] se (digital[at]education[dot]lu[dot]se)